Čaj od maslačka djeluje na rakom zahvaćene ćelije tako da se one
raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u
organizmu ne “obolijeva”. Ova nepravedno zapostavljena biljka, često
smatrana korovom, ima mnogo ljekovitih svojstava, a potrebno ju je samo
ubrati na čistim obroncima, daleko od saobraćajnica i zagađenja.
Iako su naše nane pravile sirupe od cvjetova maslačaka znajući da
sadrži mnoge ljekovite supstance, ono što sigurno nisu znale jeste to da
korjen maslačka može pomoći oboljelima od raka. Naučnici su, naime,
otkrili da korjen ove biljke djeluje „bolje” od hemoterapije jer ona
„ubija” sve ćelije, a korjen maslačka samo one koje su zahvaćene
karcinomom.
Osim što ima diuretska svojstva, podstiče izlučivanje žuči, čisti
jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Sadrži izuzetno važne
vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin
C, gvožđe, kalcijum, kalijum, folnu kiselinu i magnezijum.
Sadrži i do 535 % potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110%
preporučenog dnevnog unosa vitamina A. To su sve činjenice o ovoj biljci
koje su poznate godinama. Ali, novija istraživanja bacila su potpuno
novo svjetlo na maslačak.
Na univerzitetu Vindzor u Kanadi sprovedeno je inicijalno
istraživanje na Odsjeku za hemiju i biohemiju, a rezultati daju novu
nadu oboljelima od raka. Otkriveno je da korjen maslačka efikasno
„ubija” ćelije zahvaćene karcinomom bez ikakvih štetnih djelovanja na
ostale ćelije u organizmu, objavljeno je na portalu Natural News.
Bio na samrti, doživio starost
Čaj maslačka djeluje na zahvaćene ćelije na način da se one
raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna nova zdrava ćelija u
organizmu ne „obolijeva”, pokazalo je istraživanje. Zaključeno je da
kontinuirani tretmani korjenom maslačka mogu uništiti većinu rakom
zahvaćenih ćelija kod oboljelih, a zbog ovih neočekivanih rezultata tim
istraživača dobio je dodatnu potporu da nastavi sa istraživanjima ove
čudotvorne biljke.
Džon di Karlo, 72-godišnjak je koji se lično uvjerio u ljekovitost
maslačka, prošao je intenzivne i „agresivne” tretmane hemoterapije u
borbi za zdravlje, a na liječenju je bio pune tri godine prije nego su
ga ljekari pustili kući da provede “poslednje dane” sa svojim
najbližima. S obzirom na to da su ljekari imali sve manje alternativa u
pronalasku funkcionalnog rješenja u borbi protiv njegove bolesti,
predloženo mu je da pije čaj od korjena maslačka kao posljednju slamku
spasa. Nakon samo četiri mjeseca, piše Natural News, ovaj čovjek doživeo
je remisiju bolesti (djelimično ili potpuno povlačenje bolesti)!
Kako beremo koren maslačka?
Korjen maslačka bere se u jesen ili proljeće, kada je sva energija
sadržana u korjenu. Maslačak, odnosno korjen maslačka trebamo izvaditi
iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje, te lagano odstranite
zemlju oko korjena. Pazite da koren ostane neoštećen, te da ne izgubi
ljekovitu tečnost koja se krije u njemu.
Korjen vadite na čistim mjestima, koja nisu tretirana raznim
hemikalijama, a prilikom vađenja korjenja usmjerite svoju energiju na
velike i snažnije biljke.
Kako čuvati koren maslačka?
Kao lijek, korjen maslačka se koristi i svjež i osušen. Ako želimo
čuvati korjen maslačka potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korjenje
treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake, manje komadiće. Nakon toga
se korjen maslačka suši na svježem zraku. Korjen maslačka raširite na
podlozi, na suhom i hladnom mjestu sa dobrim protokom zraka.
Korjen će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznaćete da
je osušen kada postane krt pod prstima. Suhi korjen maslačka zadržava
ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj
tegli na suhom i tamnom mjestu.
Nema komentara:
Objavi komentar